Το Δ.Σ της Π.Ε.Δ Ηπείρου συνεδρίασε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, δια-ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη (μικτή συνεδρίαση) κατά την οποία, συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης.
Κατά τη συζήτηση με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την προδημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης για τη βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του ΣΣ ΚΑΠ της Ελλάδας 2023 – 2027» επισημάνθηκε η ζωτική σημασία των έργων αγροτικής οδοποιίας για την Ήπειρο, αλλά και την ανάγκη κατάρτισης πλήρους σχεδίου για τη βελτίωσή της και διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή του.
Δεδομένων των βασικών κριτηρίων επιλεξιμότητας, το κόστος υλοποίησης και τα μεγάλα μεγέθη των αναγκών των Δήμων (με έμφαση στους μικρούς και ορεινούς) και σε συνδυασμό με τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση το σύνολο του αγροτικού τομέα, αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ Ηπείρου να ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλων των Δήμων με ένα ποσό το οποίο θα ανέρχεται τουλάχιστον στα 1.500.000 ευρώ ανά Δήμο για να καταστεί δυνατή η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών αγροτικής οδοποιίας, η άρση σημαντικών περιορισμών (π.χ. των όρων που επιβάλλουν την εκτέλεση έργων σε απόσταση 800 μ. από οικισμούς ή την ύπαρξη εκατέρωθεν των αγροτικών δρόμων, καλλιεργήσιμων εκτάσεων) ώστε να διευκολυνθεί η εκτέλεση των απαραίτητων έργων που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της αγροτικής οικονομίας, αλλά και να συμπεριληφθεί ως επιλέξιμη δαπάνη στην πρόσκληση, η ανάθεση υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης ώστε να διασφαλιστεί η διαχειριστική και διοικητική επάρκεια ιδίως των μικρών Δήμων.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την πρόσκληση «Εκτέλεση εργασιών από τους Ο.Τ.Α. της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας» τονίστηκε ότι η πρόσκληση ενίσχυσης του ΥΠΕΣ προς τις υπηρεσίες ΟΤΑ, είναι σε σωστή κατεύθυνση, σε μία κρίσιμη περίοδο με τις επιπτώσεις των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής να απασχολούν έντονα και τον Α’ Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα όμως, πρέπει να μπορέσει να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων και όχι να αποτελέσει ένα οριζόντιο μέτρο, με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό των απαραίτητων έργων, σε συμφωνία με τα επικαιροποιημένα σχέδια διαχείρισης υδάτων σε κάθε Περιφέρεια.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο μεγάλο κόστος εφαρμογής των αναγκαίων γεωτρήσεων αλλά και το εξίσου σημαντικό λειτουργικό κόστος που θα προκύψει με την ολοκλήρωση των εργασιών των γεωτρήσεων, το οποίο μεταφέρεται και βαραίνει τους προϋπολογισμούς των Δήμων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ΟΤΑ (π.χ. ΔΕΥΑΙ, ΣΥΔΛΙ), που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Στα πλαίσια, λοιπόν, του σαφούς διεκδικητικού πλαισίου που πρέπει να χαρακτηρίζει την Αυτοδιοίκηση προς την Κεντρική Κυβέρνηση, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες, αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ Ηπείρου, η διεκδίκηση της τροποποίησης της πρόσκλησης, με νέα στοιχεία:
1) Την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ώστε κάθε Δήμος ή ΔΕΥΑ να μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό τμήμα των αναγκών του,
2) Τη χρονική παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων – αιτήσεων ένταξης/ χρηματοδότησης έργων και
3) Την πρόβλεψη του τρόπου εφαρμογής της παρούσας ενίσχυσης, ώστε να καταστεί δυνατή η αυτόνομη ενεργειακή τροφοδοσία της λειτουργίας των γεωτρήσεων.
Tags
ΗΠΕΙΡΟΣ