allnews-epirus

Η αντιπολίτευση για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035

Περισσότερες απαντήσεις για μια σειρά ζητήματα ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Τα μη επανδρωμένα μέσα για θάλασσα στεριά και αέρα είναι πλέον βασικά στον σύγχρονο πόλεμο παρέχοντας δυνατότητες επιτήρησης και στρατηγικής πληροφόρησης σε μια περίοδο που οι γείτονες μας επενδύουν δυναμικά στα UAVs. Η διαρκής αναβάθμιση και ενίσχυση των δικών μας δυνατοτήτων είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Αποστολάκης. Υπογράμμισε δε ότι ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών και επικοινωνίας που συνδέει και τα τρία σώματα μπορεί να συμβάλλει στη γρήγορη λήψη αποφάσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία τους σε κρίσιμες στιγμές. «Στόχος μας πρέπει να είναι όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού εξασφαλίζοντας ότι οι ΕΔ διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα, το κατάλληλο επίπεδο εκπαιδεύσεως αλλά και το κατάλληλο προσωπικό, για την αντιμετώπιση κάθε απειλής», είπε, επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τους στόχους της νέας δομής δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης έθεσε τα εξής ζητήματα:

-πως θα γίνουν μειώσεις των μονάδων με εξορθολογισμό και με ποιο τρόπο θα γίνει η αύξηση της στελέχωσης, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή διαθεσιμότητα.

-με βάση ποιους παράγοντες θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση της εθνοφυλακής και αν έχει ληφθεί υπόψη η σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

-πώς θα γίνει η εξοικονόμηση του προσωπικού τη στιγμή που υπάρχει απομείωση με παραιτήσεις στελεχών, μη προγραμματισμός προσλήψεων και απροθυμία στελεχών για τις παραγωγικές σχολές

-η υλοποίηση της νέας δομής δυνάμεων πόσο θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

-χρειάζεται ενημέρωση για την αξιοποίηση και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας

-ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα πανεπιστήμια των ΕΔ.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε ελλείψεις σε συστήματα που αφορούν νέες τεχνολογίες και μορφές διεξαγωγής επιχειρήσεων, όταν η απέναντι πλευρά υπερέχει σημαντικά σε αυτόν τον τομέα, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Ο κ. Κατρίνης είπε ότι το μήνυμα αποτροπής που στέλνει η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρό και ξεκάθαρο και υπογράμμισε ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων δεν πρέπει να υπονομεύσουν την ικανότητα της χώρας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας. Παράλληλα, έθεσε έντονους προβληματισμούς σχετικά με την μείωση μονάδων, για την οποία σχολίασε ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα και αναλυτική ενημέρωση. Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε τη διαφωνία του για τη φημολογούμενη μείωση προσωπικού, για την οποία, επίσης, όπως είπε, δεν υπήρχε ξεκάθαρη ενημέρωση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απαντήσεις για ποιο λόγο αλλάζει η επιχειρησιακή σχεδίαση που επιτάσσει αριθμό πλοίων και αεροσκαφών και αν οι αλλαγές αυτές λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Κάλεσε, επίσης, τον υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την υποστήριξη της νέας δομής. Επιπλέον, εξέφρασε επιφυλάξεις για την εφαρμογή μιας στρατηγικής που, «στο όνομα της ομοιοτυπίας, θα οδηγήσει σε μείωση οπλικών συστημάτων, ενώ τόνισε ότι η ασφάλεια της χώρας μας δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην ποιοτική υπεροχή, αλλά να διατηρεί και έναν ισχυρό και επαρκή αριθμητικό όγκο».

Η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαθανάσης και πρόσθεσε ότι αποκτούν νέα ακόμα πιο επικίνδυνη διάσταση οι εξοπλισμοί, που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή και υλοποιούνται, γιατί αναβαθμίζουν την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε συνθήκες προσμονής γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία. «Η μόνη αποστολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα έπρεπε να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας, τα σύνορα μας δηλαδή, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες, η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική ζώνη και όχι η επαπειλούμενη θυσία του προσωπικού των ΕΔ σε αποστολές υπεράσπισης των συμφερόντων της κερδοφορίας και των μονοπωλίων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ταυτίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις της δομημένης στρατιωτικής συνεργασίας, μέσω της οποίας η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της, την ομογενοποίηση των υποδομών και της γενικότερης λειτουργίας των ΕΔ, στην κατεύθυνση της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Κοινής 'Αμυνας», ανέφερε ο κ. Παπαναστάσης. Ιδίως σε σχέση με τα αντιαεροπορικά μέσα, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «στρατηγική ουτοπία ότι σε ένα αναβράζον γεωπολιτικό περιβάλλον, η όποια κυβέρνηση να προσμένει ότι θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ελεύθερα της παραμέτρους άμυνας ή αποτροπής που διαθέτει».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος σχολίασε τη συζήτηση για τον διττό ρόλο που πρέπει να έχει στο μέλλον ο στρατός, «Φυσικά και συμφωνούμε ότι ο στρατός πρέπει να επιδεικνύει και τον κοινωνικό του ρόλο. Είμαστε αυτοί που πιστεύουμε ότι ο στρατός είναι σώμα από το σώμα του λαού και θα πρέπει να επεμβαίνει. Αλλά δεν είναι ο στρατός για όλες τις δουλειές, δεν μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αυτά για τα οποία είναι στοχοθετημένος», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας. «Αν δεν αυξήσουμε τη θητεία των κληρωτών, έχω την εντύπωση ότι δεν κάνουμε τίποτα, όσον αφορά την επάνδρωση του στρατού ξηράς», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις καινούργιες απειλές που δέχεται η χώρα, το ανθρώπινο δυναμικό με δεδομένη και την τεράστια δημογραφική πρόκληση, το πως θα είναι απολύτως προστατευμένα η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είπε η βουλευτής της Νέα Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε και στον αντιαεροπορικό θόλο. «Παίρνουμε ένα πρότυπο που αφορά άλλη χώρα, το Ισραήλ, με εντελώς άλλο γεωφυσικό ανάγλυφο και εντελώς άλλη τοποθέτηση στο γεωπολιτικό περιβάλλον, σε μια χώρα όπως είναι η δική μας με εντελώς διαφορετικό ανάγλυφο», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και σημείωσε ότι χρειάζεται αυτό μεγαλύτερη συζήτηση. Κυρίως, απαιτείται ενημέρωση της Βουλής, από κοινού με τους υπουργούς Εθνικής 'Αμυνας και τον υπουργό Οικονομικών, για τον δημοσιονομικό χώρο που θα απαιτήσει ο 12ετής σχεδιασμός.

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι το κόμμα του πιστεύει πως οι ΕΔ πρέπει να εκσυγχρονίζονται συνεχώς, να αναδιαρθρώνονται, να είναι σε επαφή με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και να διατηρείται η μαχητικότητα τους, αλλά όλα πρέπει να σχεδιάζονται και με βάση τον δημοσιονομικό χώρο. Ο βουλευτής εκτίμησε ότι όλες οι αλλαγές δεν θα έχουν απήχηση αν δεν αλλάξει ριζικά η στρατιωτική θητεία. «Θα περιμέναμε πολύ πιο εστιασμένη στόχευση στην αναδιάρθρωση της στρατιωτικής θητείας. Αυτό λείπει. Το ίδιο ισχύει και για την εκπαίδευση των στελεχών. Χωρίς την εκπαίδευση η αναδιάρθρωση δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Καζαμίας και ζήτησε καλύτερο προγραμματισμό στον τομέα του υβριδικού πολέμου και της κυβερνοασφάλειας. Αναφερόμενος στον αντιαεροπορικό θόλο, είπε ότι εντάσσεται στην αντίληψη που έχει η Πλεύση Ελευθερίας για τον εκσυγχρονισμό των ΕΔ και συνεπώς, ως αρχή, θα το έβλεπε θετικά. «Αυτό όμως παρακαλώ να μην παρερμηνευθεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τα συστήματα αυτά υπάρχουν σε 10 περίπου χώρες. Το Ισραήλ είναι μια από αυτές. Αυτοί οι θόλοι δεν είναι άτρωτοι. Συνεπώς πρέπει να μην υπερβάλλουμε για το βαθμό στον οποίο αυτοί θόλοι θα υπερασπιστούν την επικράτεια. Ωστόσο η χρησιμότητά τους είναι κατανοητή», είπε ο κ. Καζαμίας και επισήμανε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι εντελώς αρνητική στην περίπτωση συνεργασίας με το Ισραήλ, για αντιαπεροπορικά συστήματα, δεδομένου ότι «το Ισραήλ, αυτή τη στιγμή διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Ο ρόλος στη Μέση Ανατολή είναι ρόλος ταραξία».

Ο Γιώργος Ρούντας από τη «Νίκη», σχολίασε ότι από την ενημέρωση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην υποστήριξη του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο και οποιαδήποτε αναφορά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ο βουλευτής σχολιάζοντας τα περί διττού ρόλου των ΕΔ, είπε ότι ο σκοπός των ΕΔ είναι άμυνα της χώρας και όχι να μεταπέσει σε ένα είδος πολιτικής προστασίας.

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών», Αλέξανδρος Ζερβέας ανέφερε η νέα δομή των ΕΔ 2024-2035 αποτελεί ένα «μεγαλεπίβολο μεν, αλλά αναγκαίο σχέδιο». Οι ισχυρές ΕΔ είναι αναγκαιότητα για την διατήρηση της ειρήνης και ως εκ τούτου οι «Σπαρτιάτες» τάσσονται θετικά στη νέα δομή. Κύριο ζήτημα όμως, όπως είπε, είναι η έλλειψη προσωπικού και γι΄αυτό θα πρέπει να έρθει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, η αύξηση της θητείας και η επιβολή καθολικής στράτευσης στα 18 έτη. Οι «Σπαρτιάτες» κατανοούν τη λογική της κατάργησης στρατοπέδων, εκτιμούν όμως ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, γιατί οι μεγαλύτερες αντιδράσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη θα είναι στο ίδιο της το κόμμα.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη