allnews-epirus

«SOS» για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Διπλάσιες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη...


Στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλεται το 10% των ασθενών

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα. Η χώρα μας «φιγουράρει» μεταξύ εκείνων με τους χειρότερους δείκτες, όπως καταγράφηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει στοιχεία για την περίοδο 2022- 2023. «Καμπανάκι» κινδύνου έχει κρούσει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλεται το 10% των ασθενών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 5%, δηλ. διπλάσιο ποσοστό. Αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία για τους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ χειρότερη εικόνα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ένας στους οκτώ ασθενείς (12,2%) παθαίνουν ενδονοσοκομειακές λομώξεις, έναντι μόλις 6,8% στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, κάθε χρόνο 4,3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη υφίστανται τουλάχιστον μία λοίμωξη που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Από τα στοιχεία φαίνεται πως τη διετία 2022 – 2023, υπήρξε σημαντική αύξηση στις λοιμώξεις σε σύγκριση με την περίοδο 2016 – 2017, με τον κορονοϊό να είναι ο τέταρτος πιο συχνά εμφανιζόμενος ιός σε άτομα με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της CoViD, αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναφερόμενων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ακολουθούμενες από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του χειρουργικού σημείου, του κυκλοφορικού και τις γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Τουλάχιστον το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θεωρείται ότι μπορούν να προληφθούν, με απλά μέτρα, όπως η υγιεινή των χεριών και η παρουσία οινοπνεύματος δίπλα στο κρεβάτι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έχει επισημάνει διάφορες αιτίες που καθιστούν τη χώρα μας μεταξύ των πρωταθλητών Ευρώπης στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μεταξύ άλλων τις εντοπίζει στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, καθώς ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές για κλινικές με 40 ασθενείς δεν προλαβαίνουν να εφαρμόζουν τα μέτρα αντισηψίας.

Επίσης έχει κάνει λόγο για έλλειψη επαρκούς καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων των νοσοκομείων, λόγω ελλείψεων καθαριστριών ή πλημμελούς καθαριότητας από τους εργολάβους, για προβλήματα στον ιματισμό και τα στρώματα, για έλλειψη καθαριότητας σε κομοδίνα, κρεβάτια λόγω έλλειψης βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού και για ελλιπή υλικά.

Επίσης θεωρεί ότι ευθύνονται για τις αυξημένες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι νοσηλείες ασθενών σε ράντζα και οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές κλινικές λόγω έλλειψης παθολογικών κρεβατιών.

Όπως αναφέρει, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θα επιτευχθεί μόνο με την αύξηση της χρηματοδότησης και της επαρκούς στελέχωσης των νοσοκομείων.

Αλλά και η διευθύντρια του ECDC, Δρ Andrea Ammon έχει υποστηρίξει ότι «οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες για τον μετριασμό αυτής της απειλής. Δίνοντας προτεραιότητα στις πολιτικές και πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, καθώς και με την αντιμικροβιακή διαχείριση και τη βελτίωση της επιτήρησης, μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εξάπλωση των λοιμώξεων και να προστατεύσουμε την υγεία των ασθενών».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη