allnews-epirus

Τελειώνει η προσφυγική κρίση αν επιστρέψουν οι Σύροι;

Ο γερμανικός Τύπος για τα σχέδια επιστροφής σύρων προσφύγων, τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και την ενδεχόμενη απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ.

Ό,τι απέμεινε μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο λιμάνι της Λαττάκειας

«Ο Σύρος Φεράς Ρασίντ κατέφυγε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015 μέσω Ελλάδας και της Βαλκανικής Οδού. Έχει ενσωματωθεί στην κοινωνία και ζει με την οικογένειά του στο Κάσελ», γράφει η Bild με τίτλο «Πολλοί μιλούν ήδη για επιστροφή στη Συρία». Η εφημερίδα παρατηρεί: «Ο σήμερα 34χρονος εγκατέλειψε την πατρίδα του, όταν εκείνη βρισκόταν στη δίνη του εμφυλίου. Το ριψοκίνδυνο ταξίδι τον οδήγησε από το Χαλέπι, το οποίο πολιορκούνταν τον Αύγουστο του 2015, στο νησί της Κω και από εκεί στη Γερμανία.

Όταν η γυναίκα του του είπε την Κυριακή το πρωί ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έφυγε από τη χώρα, δεν μπορούσε να το πιστέψει. "Πολλοί μιλούν ήδη για επιστροφή ", λέει στην Bild: "Περιμένουν πρώτα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Ίσως είναι μια λύση για την προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη", καταλήγει. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι η απόφαση για επιστροφή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όσους έχτισαν μια νέα ζωή στη Γερμανία και θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από το μηδέν στη Συρία», καταλήγει η Bild.

FAZ: «Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνεται»
            O Σύρος Φεράς Ρασίντ ήρθε το 2015 μέσω Ελλάδας και Βαλκανικής Οδού στη Γερμανία

«Το γεγονός ότι και πάλι ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ επικρίνει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία δεν αποτελεί έκπληξη, δείχνει όμως έλλειψη διορατικότητας. Κανείς δεν μπορεί να έχει συμφέρον τα όπλα του ανατραπέντος καθεστώτος Άσαντ, ενδεχομένως ακόμα και χημικά, να πέσουν στα χέρια ισλαμιστών ή άλλων ομάδων, των οποίων οι στόχοι είναι άγνωστοι», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνεται».

Η εφημερίδα γράφει: «Μετά την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επικρίθηκε ότι επιδιώκει να επιβάλλει στρατιωτικά μια νέα τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή. Εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι είχε δίκιο: Το σκληρό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ ήταν καθοριστικό για τη νέα αρχή στη Συρία, η οποία επέφερε την καταστροφή όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Με την πολιτική διατήρησης του status quo της Ουάσιγκτον και της Ευρώπης, ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα ήταν σήμερα ακόμη πρόεδρος και η Τεχεράνη θα κινούσε τα νήματα στη Συρία».

«Εγκεφαλική αποσύνθεση» το TikTok;

Το TikTok ένα βήμα πριν από την απαγόρευση στις ΗΠΑ

«Το TikTok είναι εκνευριστικό. Οι συντάκτες του Λεξικού της Οξφόρδης επέλεξαν ως λέξη της χρονιάς το ταιριαστό "brain rot" ("εγκεφαλική αποσύνθεση"). Περιγράφει το συναίσθημα του να βλέπεις το ένα βίντεο μετά το άλλο αδυνατώντας να βρεις έξοδο», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο: «Μια απαγόρευση δεν βοηθά».

Η εφημερίδα παρατηρεί: «Τι πιο απλό από την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής; Αυτό θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Μια απαγόρευση του TikTok δεν λύνει ωστόσο κανένα από τα προβλήματα για τα οποία ορθώς επικρίνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εταιρείες που τα δημιούργησαν. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή κάνει ελάχιστα για να προστατεύσει τους νέους και σαφώς ο αλγόριθμoς είναι σχεδιασμένος ώστε το πιο κραυγαλέο περιεχόμενο να είναι το πιο επιτυχημένο. Το ίδιο ισχύει όμως και για άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν το TikTok απαγορευτεί, οι χρήστες απλώς θα μετακινηθούν σε άλλη πλατφόρμα. Μια απαγόρευση δεν έχει συνεπώς νόημα.

Υπάρχει όμως ένας πιο έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος. Στην ΕΕ ισχύουν ίδιοι κανόνες και ίδιες υποχρεώσεις για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ανεξάρτητα από το αν είναι αμερικανικές, κινεζικές ή ευρωπαϊκές. Οι εταιρείες οφείλουν να αποκαλύπτουν τους αλγορίθμους τους, να λαμβάνουν μέτρα κατά αξιόποινων περιεχομένων και της παραπληροφόρησης, καθώς και να προστατεύουν τους νεαρούς χρήστες. Όποιος δεν συμμορφώνεται, πληρώνει πρόστιμο. Η διαδικασία για τις ευρωπαϊκές αρχές είναι πολύπλοκη και δύσκολη. Παρ' όλα αυτά, ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι δικαιότερος και καλύτερος από οποιαδήποτε απαγόρευση, διότι καταπολεμά αποτελεσματικά τα προβλήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δεν προσποιείται απλώς ότι το πράττει, όπως συμβαίνει με τα αμερικανικά σχέδια απαγόρευσης του TikTok».

Στέφανος Γεωργακόπουλος


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη