allnews-epirus

Πανεπιστήμιο Πατρών: Λασπούχο «ηφαίστειο» και κρατήρες εντοπίστηκαν στο βυθό του Αμβρακικού

Λασπούχο «ηφαίστειο» και κρατήρες εντόπισαν ερευνητές στον βυθό του Αμβρακικού, το οποίο εντοπίστηκε με την βοήθεια ηχοβολιστής μεγάλης ευκρίνειας και υποβρύχιο ρομποτικό σύστημα για την βιντεοσκόπηση του σχηματισμού.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη θέση που είναι γνωστή ως υποθαλάσσιο «ηφαίστειο» της Αμφιλοχίας, και έγιναν από την ερευνητική ομάδα του Oceanus-Lab του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου μίλησε στην ΕΡΤ Πάτρας για τα πρώτα ευρήματα του εύθραυστου οικοσυστήματος του κόλπου.

«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ηφαίστειο, με τη γεωλογική έννοια του όρου, αλλά για ένα υποθαλάσσιο «λόφο» ο οποίος πιθανώς συνδέεται με διαφυγές αερίων. Ο Υποπλοίαρχος Α. Μιαούλης επισκέφθηκε την περιοχή το 1876 και διερεύνησε περιστατικό απελευθέρωσης θείου που συνέβη τον Φεβρουάριο του 1866, ενώ σημειώνει ότι παρόμοια απελευθέρωση είχε συμβεί το 1847.

Οι έρευνες αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί κατά πόσον ο συγκεκριμένος «λόφος» μπορεί να θεωρηθεί ως λασπούχο ηφαίστειο που συνδέεται με διαφυγές ρευστών.

Βορειότερα του «λόφου» έχουν εντοπιστεί υποθαλάσσιοι κρατήρες, οι οποίοι αποτελούν αντικείμενο έρευνας και αναδεικνύουν τον κόλπο της Αμφιλοχίας σε περιοχή ιδιαίτερου ωκεανογραφικού ενδιαφέροντος…»

Για τις έρευνες χρησιμοποιήθηκε ηχοβολιστής μεγάλης ευκρίνειας και υποβρύχιο ρομποτικό σύστημα για την βιντεοσκόπηση του σχηματισμού.

Η ερευνητική ομάδα που ερεύνησε την περιοχή, είναι ο επικεφαλής Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Ωκεανογραφίας και Διευθυντής του Oceanus-Lab και οι ερευνητές Dr. Δ. Χριστοδούλου και Dr. Ξ. Δήμας με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη