allnews-epirus

ΗΠΑ: Πώς θα μοιάζει η «χρυσή εποχή» του Τραμπ;

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ και επιδιώκει να εξηγήσει το «απίθανο comeback» του Αμερικανού πολιτικού στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μία «χρυσή εποχή» για την Αμερική

Με μία ομιλία επί παντός επιστητού ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε χθες ως ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στα τριάντα περίπου λεπτά που διήρκησε ο λόγος του, ο Τραμπ μίλησε μεταξύ άλλων για την «επανάσταση της κοινής λογικής», προσθέτοντας πως «η 20ή Ιανουαρίου 2025 αποτελεί μία ημέρα απελευθέρωσης για τον αμερικανικό λαό», καθώς και ότι «τώρα ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής».

Όσον αφορά τις πρώτες του ενέργειες με την ανάληψη των καθηκόντων του, «ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα αμερικανικά νότια σύνορα εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης, όπως και κατάσταση εθνικής ενεργειακής ανάγκης», γράφει η tageszeitung. Επιπλέον, «με ένα νέο διάταγμα θα καθιερωθεί στην Αμερική η ύπαρξη δύο και μόνο φύλων – του ανδρικού και του γυναικείου». Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί δε στην αλλαγή του ονόματος του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, αλλά και «στα σχέδιά του να επαναφέρει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και τη διώρυγα του Παναμά».
Ο Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος μόλις 1.475 ημέρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ωστόσο δεν σχολίασε καθόλου το τι μέλλει γενέσθαι με την υποστήριξη της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «δεν θα μετρήσουμε την επιτυχία μας με βάση το πόσες μάχες κερδίζουμε, αλλά με βάση τους πολέμους που τελειώνουμε ή, ακόμα περισσότερο, τους πολέμους στους οποίους δεν συμμετέχουμε. Η παρακαταθήκη μου για την οποία θα νιώθω τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια θα είναι η δράση μου ως ειρηνοποιός και ενωτικός παράγοντας».
 
«Ένα από τα πιο απίθανα comebacks στην ιστορία των ΗΠΑ»

Ως «ένα από τα πιο απίθανα comebacks στην ιστορία της Αμερικής» σχολιάζει από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «1.475 ημέρες πέρασαν από τη μέρα που ο Τραμπ παρακίνησε τους πιο ριζοσπαστικούς εκ των υποστηρικτών του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, επειδή δεν μπορούσε να αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν. Ακόμα και οι ηγετικές προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πίστευαν τότε πως η πολιτική καριέρα του Ντόναλντ Τραμπ τελείωσε μια για πάντα – πλανώνταν όμως πλάνην οικτράν. Και τώρα, σε ηλικία 78 ετών, ο Τραμπ είναι και πάλι ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη». Κατά την πρώτη του ομιλία ως νέος πρόεδρος μάλιστα ο Τραμπ «δεν προσπάθησε καν να γεφυρώσει τα βαθιά χάσματα που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία, ούτε και να μετριάσει τους φόβους και τις ανησυχίες των διεθνών συμμάχων των ΗΠΑ».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα δείχνουν πως «η Αμερική είναι έτοιμη για τον Τραμπ», προσθέτει η SZ. «Οι επευφημίες για την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν ακούγονται μονάχα από τους εγκάθετους – αλλά από ολόκληρη τη χώρα. Και πολλοί Αμερικανοί έχουν πλέον συμβιβαστεί με την επιστροφή του προέδρου, τον οποίο πριν τέσσερα χρόνια ήθελαν να ξεφορτωθούν με ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα».
               Ο Τραμπ έχει στο πλευρό του και μεγιστάνες επιχειρηματίες, όπως τον Τζεφ Μπέζος

Σήμερα βρίσκονται στο πλευρό του Τραμπ μεγιστάνες της τεχνολογίας, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αλλά και «παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως η Walmart, οι οποίες εγκατέλειψαν εν μία νυκτί τις χρόνιες δεσμεύσεις τους υπέρ της διαφορετικότητας και κατά του ρατσισμού. Δημοκρατικοί γερουσιαστές και κυβερνήτες ανοίγουν τον δρόμο για τη συνεργασία με τους Δεξιούς. Και κυρίως οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες που τον Νοέμβριο ψήφισαν κατά του Τραμπ και υπέρ των Δημοκρατικών τώρα τα έχουν παρατήσει».

Την πρώτη φορά που είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ, είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων – τώρα όμως, τίποτα. Η πλειονότητα των Αμερικανών συμφωνεί με τον Τραμπ σε πολλά θέματα – «όπως για παράδειγμα στη μεταναστευτική πολιτική, που υπάρχει ευρεία συμφωνία για τα σχέδια του Τραμπ για μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών», συνεχίζει η SZ. «Ή στο εμπόριο, όπου πολλοί χαιρετίζουν την ανακοίνωση επιβολής δασμών στα εμπορεύματα από την Κίνα και το Μεξικό, διότι πάρα πολλοί Αμερικανοί νιώθουν πως είναι θύματα της παγκοσμιοποίησης». Επιπλέον, «για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας πολλοί είναι πεπεισμένοι πως οι ενέργειες των ΗΠΑ – όπως για παράδειγμα τα δισεκατομμύρια δολάρια που στέλνονται στην Ουκρανία – επιβαρύνουν τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο εσωτερικό της». Και τέλος, πολλοί στρέφονται με το μέρος του Τραμπ και σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα.

«Ο Τραμπ νιώθει πως βρίσκεται σε θεία αποστολή»
Πολλοί Αμερικανοί ταυτίζονται με τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ

«Αυτός είναι ο αυθεντικός Ντόναλντ Τραμπ. Και στην ομιλία του υπήρχαν όλα όσα συναρπάζουν πολλούς Αμερικανούς γύρω από το πρόσωπό του – και όλα όσα προκαλούν σε πολλούς άλλους αποστροφή», σχολιάζει η Tagesspiegel.
«Ο Τραμπ νιώθει πως βρίσκεται σε θεία αποστολή. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρελό στα αυτιά των Ευρωπαίων, αλλά ταιριάζει στον γιγαντιαίο εγωισμό του. Και ο ίδιος το πιστεύει πραγματικά πως με εκείνον ξεκινάει η "χρυσή εποχή" της Αμερικής. Πρόκειται για έναν πολιτικό που δεν έχει τίποτα το ιερό και υιοθετεί ως βασική αρχή τη σκληρότητα – και οι πρώτες εξαγγελίες και τα μέτρα του συμβαδίζουν απολύτως με όσα είχε υποσχεθεί ξανά και ξανά κατά την προεκλογική του εκστρατεία. […] Ο Τραμπ συναρπάζει τους ανθρώπους με απλά, ξεκάθαρα μηνύματα. […] Και δεν τον ενδιαφέρει να συμφιλιώσει μία διαιρεμένη χώρα. […] Τον ενδιαφέρει μόνο η ισχύς – η δική του και της Αμερικής».

Η ρητορική και οι πολιτικοί στόχοι του Τραμπ «προκαλούν σίγουρα ανησυχία. Θα ήταν πολύ προτιμότερο σε αυτές τις ιστορικές στιγμές να είχε απέναντί του μία ισχυρή Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το βασανιστικό ερώτημα του κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως η γερμανο-γαλλική μηχανή, μπορεί να γίνει και πάλι τόσο ισχυρή, ώστε να αντιταχθεί στον πολιτικό τυφώνα που ακούει στο όνομα Τραμπ», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

Γιώργος Πασσάς

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη