Συγκεκριμένα, από τους 4.536 πλειστηριασμούς του 2021 έχουμε φτάσει να ολοκληρώνονται σχεδόν 26.000 σε ένα έτος το 2024. Στο θλιβερό ρεκόρ προστίθενται οι καταχρηστικές πρακτικές των servicers, με απαγορευτικές απαιτήσεις προκαταβολών και προσχηματική συμμετοχή τους στην εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών.
Σκοπός, είναι προφανές, η αρπαγή κατοικιών από τα funds, αντί για βιώσιμες ρυθμίσεις χρεών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να διευρύνει τα κριτήρια ένταξης στην κατηγορία των ευάλωτων δανειοληπτών και να επαναφέρει ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στο πρότυπο του Νόμου Κατσέλη.
Ζητείται επίσης να καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή των funds στις διαδικασίες εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.
Τα funds να αναγκάζονται να υποβάλουν κατάλληλη πρόταση ρύθμισης με εξειδικευμένα κριτήρια κατά περίπτωση, για την οποία να ενημερώνεται ο δανειολήπτης και να αποδέχονται οι πιστωτές την αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν υπουργό Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΘΕΜΑ: «Εκτόξευση πλειστηριασμών και καταχρηστικές πρακτικές Funds και Servicers»
Τα πρόσφατα στοιχεία των πλειστηριασμών κατοικιών στην πλατφόρμα e-auction δείχνουν εκρηκτική αύξηση των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών κατοικιών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από τους 4.536 πλειστηριασμούς του 2021 έχουμε φτάσει να ολοκληρώνονται 25.8621. 5.049 πλειστηριασμοί το 2023 κρίθηκαν «γόνιμοι» έναντι 1.344 το 2021.
Aνάλογες αυξήσεις προκύπτουν από τα στοιχεία των συμβολαιογράφων για μεταβιβάσεις εκπλειστηριασμένων ακινήτων και κατασχέσεις.
Πρόκειται για θλιβερά ρεκόρ που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των δανειοληπτών για καταχρηστικές πρακτικές των servicers με σκοπό όχι την επίτευξη βιώσιμων ρυθμίσεων χρέους, αλλά την αρπαγή όσο γίνεται περισσότερων ακινήτων.
Επειδή, όπως έχει επισημάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έχει αποτύχει παταγωδώς. Από την απάντηση, μάλιστα, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ερώτηση (υπ’ αριθ. 6824/17.09.2024) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προκύπτει πως μόλις 2,7 δις (από τα 74 δις) κόκκινων δανείων σε τράπεζες έχουν ρυθμιστεί.
Επειδή, τα κριτήρια ένταξης στην κατηγορία των ευάλωτων δανειοληπτών (7.000 ευρώ τον χρόνο εισόδημα), ιδίως με τη γενική εκτόξευση του κόστους ζωής, είναι σε απαράδεκτο βαθμό περιοριστικά,
Επειδή, οι καταγγελίες από δανειολήπτες και τις ενώσεις καταναλωτών μιλούν για απαγορευτικές απαιτήσεις προκαταβολών για να προχωρήσει η ρύθμιση οφειλών, για απειλές και για αυθαίρετα επιτόκια,
Επειδή, η συμμετοχή των funds στις διαδικασίες ρύθμισης είναι συχνότατα προσχηματική ενώ, εκμεταλλευόμενοι προβληματικές διατάξεις ή απουσία διατάξεων της νομοθεσίας, οι εν λόγω χρηματοπιστωτικοί φορείς χειραγωγούν τη διαδικασία, ώστε να καταλήξει σε εκπλειστηριασμό κατοικιών.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Προτίθεται α) να επαναφέρει ένα διευρυμένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο του Νόμου Κατσέλη; β) να διευρύνει την κατηγορία των ευάλωτων δανειοληπτών;
Πώς εξασφαλίζεται η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/13 από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης;
Προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτική τη συμμετοχή των funds στις διαδικασίες συμβιβασμού με
α) υποχρεωτική υποβολή κατάλληλης πρότασης ρύθμισης από τον εκάστοτε πιστωτή με εξειδικευμένα κριτήρια κατά περίπτωση; β) καθιέρωση της δυνατότητας του δανειολήπτη να λαμβάνει πλήρη γνώση των προτάσεων ρύθμισης;
γ) κατάργηση της δυνατότητας απόρριψης από τους πιστωτές της αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Tags
ΠΟΛΙΤΙΚΗ