
Τεράστιο σκάνδαλο αναφορικά με συγγενή καθηγητή ελληνικού ΑΕΙ προέκυψε μετά από καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία αφορά σε ΑΕΙ στη Βόρεια Ελλάδα, συγγενής καθηγητή φέρεται να εξασφάλιζε συμβάσεις για να κάνει μαθήματα επί 18 χρόνια, χωρίς να έχει αναγνωρισμένο πτυχίο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το συγγενικό πρόσωπο του καθηγητή απασχολήθηκε μη σύννομα στο ΑΕΙ ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005-2017, καθώς δεν διέθετε αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ τίτλο σπουδών ΑΕΙ.
Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2020 απασχολήθηκε μη σύννομα με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον ΕΛΚΕ του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360 ευρώ, στα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν ο/η συγγενής, ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Παράνομη απασχόληση με συμβάσεις ανάθεσης διδακτικού και λοιπού έργου σε ΑΕΙ για 18 έτη, χωρίς την κατοχή αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών, στενού συγγενή καθηγητή/τριας του ΑΕΙ ο/η οποίος/α διατελούσε πρόεδρος του Ιδρύματος.
Κατόπιν καταγγελίας, επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Ε.Α.Δ. πραγματοποίησαν έλεγχο, για το χρονικό διάστημα 2005-2024, σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βορείου Ελλάδος, με αντικείμενο τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης διδακτικού έργου έκτακτου προσωπικού και απασχόλησης σε έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του/της ιδιώτη «Κ», στενού συγγενή καθηγητή/τριας του Ιδρύματος που διατέλεσε σε θέσεις ευθύνης αυτού.
Κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκαν, κατά περίπτωση, τα εξής:
Ο/η ιδιώτης «Κ» απασχολήθηκε μη σύννομα στο ΑΕΙ ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005-2017, καθώς δεν διέθετε αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. τίτλο σπουδών ΑΕΙ.
Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2020 ο/η «Κ» απασχολήθηκε μη σύννομα με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360€, στα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν ο/η συγγενής του/της «Κ», ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου στον/στην «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων.
Tags
ΕΛΛΑΔΑ