Τουλάχιστον 10 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ σήμερα αργά το μεσημέρι, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στο τελευταίο κύμα ιρανικών επιθέσεων, έβδομη μέρα από την έναρξη της χειρότερης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές σε κατοικημένες περιοχές ή τραυματισμούς από την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με την υπηρεσία άμεσης βοήθειας του Ισραήλ, τη Magen David Adom.
Στις 16:45 ώρα Ελλάδας ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.
Σειρήνες ήχησαν στη Χάιφα, σε όλο το βόρειο Ισραήλ. Η εντολή που εκδόθηκε πολίτες να μπουν σε καταφύγια ήρθη και ο ισραηλινός στρατός τόνισε πως αυτή η ιρανική επίθεση έληξε.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί υποστήριξε ότι η πυραυλική επίθεση νωρίτερα σήμερα έπληξε ένα ισραηλινό στρατιωτικό κέντρο και μονάδα πληροφοριών που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Soroka, προκαλώντας μόνο «επιφανειακές ζημιές σε ένα μικρό τμήμα» του νοσοκομείου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το νοσοκομείο «είχε εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό» και ότι χρησιμοποιείτο κυρίως «για τη νοσηλεία Ισραηλινών στρατιωτών» που πολεμούν στον πόλεμο της Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να σφυροκοπούν τους εγκληματίες που στοχοποιούν τον λαό μας μέχρι αυτοί να σταματήσουν και να πληρώσουν για την εγκληματική τους επιθετικότητα εναντίον του έθνους μας», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, προτρέποντας τους Ισραηλινούς πολίτες να αποφεύγουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το πλήγμα στο ιατρικό κέντρο, δήλωσε πως οι "τύραννοι" της Τεχεράνης θα πληρώσουν "βαρύ τίμημα", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο, είπε πως η "αλλαγή καθεστώτος" στην Τεχεράνη δεν είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει "προς το παρόν" το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Τέλος, ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε πως ο στρατός έλαβε οδηγίες να εντείνει τα πλήγματα σε στρατηγικά συνδεόμενους στόχους στην Τεχεράνη προκειμένου να εξαλείψει την απειλή στο Ισραήλ και να αποσταθεροποιήσει το "καθεστώς του Αγιατολάχ".
Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στη σύγκρουση
Το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, ένα σημαντικό όργανο της εξουσίας στο Ιράν, προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο πλευρό του συμμάχου τους, του Ισραήλ, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε αποτέλεσμα μια "δριμεία απάντηση".
"Η εγκληματική αμερικανική κυβέρνηση και ο ανόητος πρόεδρός της πρέπει να ξέρουν με βεβαιότητα πως αν διαπράξουν το λάθος και κινηθούν εναντίον του Ιράν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια δριμεία απάντηση", ανέφερε το Συμβούλιο των Φρουρών σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Τουλάχιστον 32 τραυματίες στο Ισραήλ από τα ιρανικά πλήγματα
Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας του Ισραήλ, η Magen David Adom, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ιρανικά πλήγματα σήμερα.
Σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της υπηρεσίας έκανε λόγο για "δύο ανθρώπους σε σοβαρή κατάσταση" καθώς και 30 "ελαφρά τραυματίες", ενώ πρόσθεσε ότι οι ομάδες της Magen David Adom παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε "πολλούς τραυματίες σε διάφορα σημεία".
Εκτός από την επίθεση στο νοσοκομείο Soroka, ιρανικά πλήγματα αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές του Ισραήλ, περιλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν αναφορές για την πτώση βλημάτων.
Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ θα αποφασίσει σχετικά με την αμερικανική εμπλοκή στη σύρραξη Ισραήλ-Ιράν μέσα σε δύο εβδομάδες

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Επικαλούμενη ένα μήνυμα από τον Τραμπ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ είπε σε δημοσιογράφους:
«Βάσει του γεγονότος ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα για διαπραγματεύσεις που μπορεί να γίνουν ή μπορεί να μην γίνουν με το Ιράν στο εγγύς μέλλον, θα λάβω την απόφασή μου εάν ή όχι θα προχωρήσω μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ (ιρανικά μμε)

Το κλείσιμο των των στρατηγικής σημασίας Στενών του Χορμούζ αποτελεί μία από τις επιλογές του Ιράν για να απαντήσει στους εχθρούς του, δήλωσε σήμερα στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr το μέλος του προεδρείου της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μπεχνάμ Σαεντί.
Από τα Στενά του Χορμούζ διέρχεται το 20% της ημερήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, καθιστώντας τη θαλάσσια δίοδο αυτή την πιο σημαντική παγκοσμίως για τη μεταφορά πετρελαίου διά θαλάσσης.
Η Τεχεράνη έχει απειλήσει ξανά στο παρελθόν να κλείσει τα Στενά σε αντίποινα για τις πιέσεις της Δύσης, και ναυτιλιακές πηγές δήλωσαν χθες Τετάρτη ότι εμπορικά πλοία αποφεύγουν να πλέουν στα ιρανικά ύδατα γύρω από τα Στενά.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, λίγο μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν, μέλος της ιρανικής αυτής Επιτροπής δήλωσε επίσης πως η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των Στενών.
Με πληροφορίες από Times of Israel, Al Jazzera
