Τείχος Βερολίνου: Είναι τα σουβενίρ αληθινά;

Στα καταστήματα με σουβενίρ του Βερολίνου, τα θραύσματα του Τείχους είναι περιζήτητα πάνω από 30 χρόνια. Αλλά είναι πραγματικά αυθεντικά;

Αναμνηστικό από το Τείχος του Βερολίνου

Όταν το Τείχος του Βερολίνου άνοιξε το 1989 και σήμανε το τέλος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, οι άνθρωποι άρχισαν πολύ γρήγορα να κομματιάζουν το τσιμεντένιο τέρας με σφυρί και καλέμι. Τότε τους αποκαλούσαν τρυποκάρυδους του Τείχους.
Το μεγαλύτερο μέρος του Τείχους άρχισε ήδη να κατεδαφίζεται από τον Ιούνιο του 1990. Σήμερα, τμήματα του Τείχους μπορεί κανείς να δει μόνο σε λίγα σημεία, όπως στο Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου στην Μπερνάουερ Στράσε ή στην East Side Gallery.
Ωστόσο, θραύσματα του Τείχους πωλούνται ακόμη σε πολλά σημεία στο κέντρο του Βερολίνου. Μπορείτε να αγοράσετε στο πρώην συνοριακό πέρασμα Checkpoint Charlie, για παράδειγμα, ή σε καταστήματα με αναμνηστικά δώρα ή ακόμη και σε ξενοδοχεία.
Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η προσφορά συνήθως έντονα βαμμένων κομματιών από τσιμέντο ή μαγνητάκια ή μικρών συσκευασίων ως μέρος μιας καρτ-ποστάλ, είναι σαφές ότι δεν έχει ακόμη εξαντληθεί. Είναι πραγματικά δυνατόν να είναι όλα αληθινά;

Κομμάτια από σκυρόδεμα ή σοβά


«Υπάρχουν σίγουρα ψεύτικα κομμάτια του Τείχους που είναι φτιαγμένα από γύψο», εξηγεί ο Γιούλιαν Σάσα σε συνέντευξή του στην DW. Όμως, η πλειονότητα των προσφερόμενων κομματιών εξακολουθεί να είναι γνήσια.
Ο Γιούλιαν Σάσα γνωρίζει διότι η εταιρεία του Urban Products Sacha GmbH στο Βερολίνο, την οποία διευθύνει μαζί με τον αδελφό του Σεμπάστιαν, είναι ο κύριος προμηθευτής αυτών των αυθεντικών κομματιών. Η επιχείρηση πλινθοκεραμοποιίας ανήκει στην οικογένεια από το 1992. «Προμηθεύουμε μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων αναμνηστικών στο Βερολίνο, η οποία είναι ο κύριος πελάτης μας. Αλλά στέλνουμε επίσης κομμάτια σε όλο τον κόσμο μέσω της online υπηρεσίας μας. Κυρίως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα», λέει.
Επιπλέον, μια περιοδεύουσα έκθεση παρουσιάζεται στην Ευρώπη από το 2024, η οποία αυτή τη στιγμή κάνει στάση στη Βαρκελώνη. «Το Τείχος του Βερολίνου: Ένας διαιρεμένος κόσμος» είναι ο τίτλος και κομμάτια του Τείχους πωλούνται επίσης στο πωλητήριο του μουσείου.

Νέο χρώμα, παλιός τοίχος


Η Urban Products δεν αποκρύπτει στην ιστοσελίδα της το γεγονός ότι η έντονη μπογιά περάστηκε εκ των υστέρων για να γίνει το προϊόν πιο ελκυστικό. Ωστόσο, ένα πιστοποιητικό γνησιότητας επιβεβαιώνει ότι το μπετόν, που διατίθεται από 9,90 ευρώ, είναι πράγματι αυθεντικό.
Καρτ ποστάλ με ενσωματωμένο μικρό κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου

Ένας από τους πελάτες της εταιρείας είναι η γερμανική Βουλή. Η επιχείρηση δεν έχει ακόμη τελειώσει. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα 40 έως 45 τμήματα Τείχους σε απόθεμα», λέει ο Σάσα. Διαθέσιμα είναι ακόμα και ολόκληρρα κομμάτια του Τείχους,
Ορισμένα τμήματα, το καθένα με πλάτος 1,20 μέτρα και ύψος 3,60 μέτρα, έχουν μεταφερθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο με την πάροδο των ετών, ενώ η τύχη αρκετών άλλων είναι άγνωστη. «Μπορούμε όμως να βρούμε περισσότερα τμήματα», διαβεβαιώνει ο Γιούλιαν Σάσα.

Η ζήτηση πάντως έχει μειωθεί εδώ και μερικά χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Urban Products έχει προ πολλού σταματήσει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο σκυρόδεμα. Νοσταλγικές τσίγκινες πινακίδες, μπρελόκ με μοτίβα του Βερολίνου και άλλα είδη δώρων αποτελούν πλέον τον πυρήνα της δραστηριότητας της βερολινέζικης εταιρείας.

Καταρίνα Άμπελ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου -D.W


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη