
Απαντήσεις για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, το Πάρκο Πυρσινέλλα, τον Μεγάλο Δακτύλιο, έδωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή συνέντευξης Τύπου και ερωτήσεις δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα:
Για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εστιάζοντας κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών αρχών. Όπως σημείωσε, ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με την παράταξη που πρόσκειται στον προοδευτικό χώρο και επικεφαλής τον Χάρη Δούκα, διαφωνεί κάθετα με τον νέο τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα οι αποφάσεις απομακρύνονται από την κοινωνία και μετατρέπονται σε μια διαδικασία «multiple choice», με πρώτη, δεύτερη και τρίτη επιλογή, κάτι που –όπως είπε– δεν ταιριάζει στη δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα από τη διαδικασία δύο εκλογικών Κυριακών, σταθμίζοντας τα δεδομένα που προκύπτουν ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι σε επίπεδο κωδικοποίησης του θεσμικού πλαισίου έχει γίνει σοβαρή δουλειά, ωστόσο έθεσε ως κυρίαρχο πρόβλημα την υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι χωρίς επαρκείς πόρους δεν μπορεί να παραχθεί έργο. Τόνισε πως όλοι οι αυτοδιοικητικοί χώροι στην ΚΕΔΕ συμφωνούν ότι απαιτούνται διακριτοί πόροι για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, καθώς και διαχειριστικές αρχές σε επίπεδο ΠΕΔ που θα ενισχύσουν τους δήμους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «παλεύουμε με τη φτώχεια μας», ζητώντας από το κεντρικό κράτος να σεβαστεί ουσιαστικά τον ρόλο της αυτοδιοίκησης μέσα από την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την εξασφάλιση ξεκάθαρων χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους.
Για το Πάρκο Πυρσινέλλα
Αναφερόμενος στο Πάρκο Πυρσινέλλα, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το συμβατικό αντικείμενο του έργου θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026, ενώ γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ για συμπληρωματικές εργασίες που αφορούν κυρίως το «φινίρισμα» του έργου.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή ο Δήμος προχωρά στις απαραίτητες διαδικασίες ένταξης της νέας χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον ανάδοχο για να διαπιστωθεί ποιες από τις πρόσθετες εργασίες μπορούν ρεαλιστικά να ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου.
Ο κ. Μπέγκας εξήγησε ότι, παρότι η πρώτη βεβαίωση ολοκλήρωσης εκδίδεται στις 30 Ιουνίου από την επιβλέπουσα υπηρεσία, ο ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός που θα πιστοποιήσει την τελική περαίωση του έργου αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, αφήνοντας ουσιαστικά ένα περιθώριο για την ολοκλήρωση ορισμένων εργασιών.
Τόνισε ακόμη ότι οι εργασίες προχωρούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς, ωστόσο δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα απορροφηθεί το σύνολο της πρόσθετης χρηματοδότησης μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς η έγκριση των επιπλέον πιστώσεων καθυστέρησε σημαντικά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πάρκου μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση την ευθύνη θα συνεχίσει να έχει ο κατασκευαστής, όπως προβλέπει η σύμβαση μέχρι την οριστική παραλαβή. Παραδέχθηκε πάντως ότι το λειτουργικό κόστος του πάρκου είναι ιδιαίτερα υψηλό και ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη βιώσιμη λειτουργία του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της «μη παραγωγής οφέλους», όπως προβλέπεται από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασάφειες ως προς το τι ακριβώς επιτρέπεται και τι όχι σε επίπεδο λειτουργίας και δράσεων.
Για τον Μεγάλο Δακτύλιο
Για το έργο του Μεγάλου Δακτυλίου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει βρεθεί ενδιάμεση τεχνική λύση στο επίμαχο σημείο του έργου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Όπως εξήγησε, υπάρχει συμφωνία ως προς την ανάγκη θεμελίωσης με πασσάλους ενός τμήματος του έργου, ενώ επιλέχθηκε μια πιο ελαφριά μορφή θεμελίωσης στα άκρα του σημείου αυτού, εκεί όπου συνδέεται με τον υπόλοιπο δρόμο. Παράλληλα, σημείωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με ποσό περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον η διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά.