allnews-epirus

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2014-2020. -14.3 ΔΙΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Γιώργος Σταυρακάκης:  «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε  σήμερα το πράσινο φως ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2014 να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να  τεθούν σε ισχύ τα επενδυτικά προγράμματα που αναμφισβήτητα θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη»

 
Πραγματοποιήθηκε στη Σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση και η υπερψήφιση του κανονισμού για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) δηλαδή τον μακροχρόνιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη περίοδο 2014-2020 και τη διοργανική συμφωνία που συνοδεύει τον κανονισμό, με βάση την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των προέδρων των τριών θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ιρλανδική Προεδρία εξ ονόματος του Συμβουλίου) στις 27 Ιουνίου.

Η συμβιβαστική αυτή πολιτική συμφωνία βασίζεται στην πρόταση στην οποία είχαν καταλήξει οι κυβερνήσεις τον Φεβρουάριο του 2013 με την πρόσθεση σημαντικών βελτιώσεων που πέτυχε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα, τα ποσά που είχαν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη τον Φεβρουάριο ύψους 960 δις ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και 908,4 δις ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών, παραμένουν στο ίδιο επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε να εγγραφεί στον κανονισμό του ΠΔΠ ότι τα αχρησιμοποίητα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού δεν θα επιστρέφονται στα κράτη μέλη, όπως ισχύει τώρα. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας όσον αφορά τη χρονική κατανομή, τόσο στις πληρωμές όσο και στις δεσμεύσεις. Ιδιαίτερης σημασίας επίσης κρίνεται και η προσθήκη ρήτρας που προβλέπει επανεξέταση της συμφωνίας για το ΠΔΠ στο μέσο της προγραμματικής περιόδου (2017) για την προσαρμογή του στις πραγματικές οικονομικές συνθήκες.

Το ΠΔΠ 2014-2020 εγκρίθηκε μετά και την εκπλήρωση των τελευταίων τριών προϋποθέσεων που είχε θέσει  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα της 3ης Ιουλίου που ενέκρινε την πολιτική συμφωνία:
•             να εγκριθούν πρόσθετες πληρωμές για το 2013 ύψους 11,2 δις ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί από προηγούμενα έτη ώστε να μην μεταφερθούν αυτές οι εκκρεμείς πληρωμές στο 2014,
•             να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διατάξεις για τα προγράμματα της νέας περιόδου προγραμματισμού και
•             να συσταθεί μια ομάδα υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους που θα διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όσον αφορά την χώρα μας, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 14,3 δις για το ΕΣΠΑ 2014-2020. Όσον αφορά τη γεωργία, προβλέπεται ενίσχυση από τη νέα ΚΑΠ που προσεγγίζει τα 18 δις ευρώ, με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης να ανέρχονται στα 3,7 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα να διατίθενται για τις άμεσες ενισχύσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει συμπληρωματική χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ από το ειδικό ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και πρόσθετη χρηματοδότηση, σε σχέση με την περίοδο 2007-2013, για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της καθ' ύλην αρμόδιας Επιτροπής Προϋπολογισμών, ο οποίος διατέλεσε και μέλος της Ειδικής Επιτροπής που ετοίμασε την θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ΠΔΠ, Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε :
«Η συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη περίοδο 2014-2020 αναμφισβήτητα δεν είναι η ιδανικότερη, ούτε ανταποκρίνεται στο επίπεδο φιλοδοξίας που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου αποτελεί το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού και σε ένα συμβιβασμό καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιημένη. Ωστόσο, οι βελτιώσεις που επέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρόταση του Φεβρουαρίου, ύστερα από την επιμονή της Σοσιαλιστικής Ομάδας ώστε το Κοινοβούλιο να παραμείνει σταθερό στην διαπραγματευτική του θέση έναντι του Συμβουλίου, καθιστά την συμφωνία αποδεκτή, καθώς πλέον στον κανονισμό για το ΠΔΠ υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ευελιξίας που εξασφαλίζει ότι τα χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί στο έπακρο και έχει εισαχθεί η λεγόμενη ρήτρα αναθεώρησης. Επίσης, καταφέραμε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει το Κοινοβούλιο για να ψηφίσει τον κανονισμό του ΠΔΠ ώστε να διασφαλιστεί το επαρκές επίπεδο πληρωμών για το 2013,να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία, κάνοντας σεβαστή τη διαδικασία της συν-απόφασης, και να υπάρξει μια πραγματική συζήτηση για το ζήτημα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόφαση για εμπροσθοβαρείς κατανομές (frontloading) σε κρίσιμους τομείς όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το πρόγραμμα Erasmus, τα προγράμματα για την έρευνα και την καινοτομία, και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ καθίσταται δυνατή η αύξηση της ενίσχυσης στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα για τις χώρες που επιθυμούν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του σχετικού προγράμματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2014 να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να τεθούν σε ισχύ τα επενδυτικά προγράμματα που αναμφισβήτητα θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την επίτευξη των στόχων της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.»

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη