allnews-epirus

ΕRASMUS:ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Κ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ



Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από ένα μακρό διαπραγματευτικό διάλογο με το Συμβούλιο και την Επιτροπή,  το Erasmus+, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό που θα ισχύσει την επταετία 2014-2020.

Με αυξημένο κατά 40% τον προϋπολογισμό του (ύψους 14 δισ. ευρώ),  παρά την οικονομική κρίση, στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται, διατηρώντας την αυτονομία τους και με καθορισμένους τους προϋπολογισμούς τους, τα ήδη πετυχημένα προγράμματα Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus, Comenius Leonardo di Vinci, Grundtvig, Νεολαία σε Δράση, Jean Monnet, καθώς και τα διμερή προγράμματα μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 μέσω του προγράμματος θα έχουν μετακινηθεί 5 εκατ. νέοι.

Ένα ειδικό κεφάλαιο του επταετούς προγράμματος αναφέρεται στον αθλητισμό, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ντόπιγκ και των στημένων παιχνιδιών, της βίας και των διακρίσεων.

Ο νέος θεσμός των χαμηλότοκων δανείων ύψους 12.000-18.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές μονοετούς ή διετούς φοίτησης αντίστοιχα, προτείνεται ως επιπλέον δυνατότητα για την κινητικότητα των νέων, που δεν απειλεί τα ισχύοντα συστήματα χρηματοδότησης και υποτροφιών. Εντούτοις, το νομοθετικό κείμενο προβλέπει την αξιολόγησή του νέου  θεσμού στο μέσον της επταετούς διάρκειας του προγράμματος.

Στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ΕRASMUS+ ως αποτέλεσμα έντιμου συμβιβασμού μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την ένταξη των υποπρογραμμάτων κάτω από την ίδια ομπρέλα, το νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την κινητικότητα και τον αθλητισμό των νέων, γίνεται για τους χρήστες του περισσότερο ευανάγνωστο και δημοσιονομικά περισσότερο ευέλικτο. Η  αύξηση στον προϋπολογισμό του εν μέσω οικονομικής κρίσης αποδεικνύει την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών  για τη νεανική ανεργία και την πρόθεσή τους να υποστηριχτεί η κοινωνία της γνώσης, ως κατεξοχήν μέσον για την οικονομική και την κοινωνική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και των φορέων να ενεργοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να αξιοποιήσουν αξιοκρατικά τις δυνατότητες του νέου προγράμματος. Είναι ανάγκη να πειστούν οι νέοι ότι πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα που τους παρέχει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο" δήλωσε η κ Παλιαδέλη.



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη