allnews-epirus

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ.- ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ Γ. Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Xθες πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ημερίδα με θέμα ''Ο Τύπος στην Ψηφιακή Εποχή''. Ιδιαίτερο κρίσιμο για τη δημοκρατία είναι το μέλλον του τύπου στην εποχή της ψηφιακής εποχής και των κοινωνικών δικτύων. «Η σταδιακή εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρει το metrogreece.
Οι εκπρόσωποι των περιφερειακών εφημερίδων περιέγραψαν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τύπος στην επαρχία καθώς βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που ο τύπος καλείται να εκσυγχρονιστεί, εφαρμόζοντας τις νέες τεχνολογίες.
«Το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό μέσο που μειώνει το κόστος και τον χρόνο μετάδοσης της είδησης», είπε ο κ. Κατωπόδης, Εκπρόσωπος της ένωσης ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής. Επίσης τόνισε πως «αν σταματήσει η έκδοση των εφημερίδων θα μιλάμε για χτύπημα στα θεμέλια της δημοκρατίας».
Ο κ. Κατσαίτης, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων εξέφρασε την άποψη πως ο τοπικός τύπος θα υπάρχει πάντα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά την τοπική είδηση, δεν θα την αντικαταστήσει κανένα CNN.
O κ. Κουγιουμτζόπουλος, της Ένωσης ιδιοκτητών εκδόσεων τοπικών Αττικής, ως ο πλέον αισιόδοξος στην αίθουσα αναφέρθηκε στην ειδησεογραφία των πολιτών αναφέροντας πως στα site του ο κόσμος του Χολαργού συμμετέχει ενεργά στην διάχυση της είδησης.
Ο κ. Zώης Μαρίνος, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων υποστήριξε πως η τοπική εφημερίδα έχει με τον αναγνώστη μια σχέση εμπιστοσύνης, ριζωμένη στον χρόνο ενώ μίλησε για "δύο δωμάτια", αυτό της έγκυρης και σε βάθος έντυπης δημοσιογραφίας και αυτό της λεπτό προς λεπτό ενημέρωσης μέσω του Διαδικτύου, πάντα με τρόπο σοβαρό, έγκυρο και υπεύθυνο.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Γιώργου Τσιγκλιφίση.
Ο κ. Θέμης Μπερεδήμας, από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου έθεσε την ερώτηση: « New Media: Aπειλή η πρόσκληση;» για να απαντήσει πως είναι πρόκληση αρκεί τα να ρυθμιστεί το κομμάτι των new media. Τέλος, η κ. Ζαχοπούλου, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, τόνισε προβλήματα που γεννά η τεχνολογία και για την κλοπή κειμένων και φωτογραφιών σε βάρος των δημιουργών.
Εκπρόσωποι του ΟΤΕ, της Μicrosoft αλλά και της Google ήταν εκεί για να αναπτύξουν τις νέες τεχνολογίες που προσφέρουν οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν και να τονίσουν πως αλλάζει ο τρόπος που καταναλώνουμε την υπηρεσία.
Ο κύριος Πατζόπουλος, , Sales Executive της ATC, μίλησε για όσα προσφέρει η ελπιδοφόρα ελληνική αυτή εταιρεία και για το web που τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εκδοτικής διαδικασίας. Ο Κ. Σαλαπάτας, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Scify, μίλησε για την πολυφωνική ενημέρωση με μια ματιά που προσφέρει η εταιρεία.
Ο κ. Σιωζόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου μίλησε με στοιχεία και μας ενημέρωσε πως κατά μέσο όρο οι Έλληνες περνούν 17,5 ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο ενώ 50% από εμάς έχουμε smartphones. Υπάρχει ένα συνεχές deadline, ίδιο περιεχόμενο και πολλοί τίτλοι ενώ 96% των internet users είναι καταναλωτές ειδήσεων.  
Ο αρχισυντάκτης του kathimerini.gr, Αναστάσιος Οικονόμουυποστήριξε  με την σειρά του πως πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο συνεργασίας των λεγόμενων παραδοσιακών ΜΜΕ με τη δημοσιογραφία των πολιτών και τους bloggers, μία συνύπαρξη κρίσιμη για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του πολίτη.  Η ισότιμη διάδραση με τους αναγνώστες πρέπει να υπάρξει όπως και σε εφημερίδες του εξωτερικού.
Ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γιώργος Γιαννούσης, σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής διαδικασίας και η παραγωγή νέων προϊόντων είναι η πόρτα για τον κλάδο του Τύπου να ενταχθεί στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη να συνδυαστεί ο χώρος της τεχνολογίας και της ανταγωνιστικότητας. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Η επιχείρηση και η γνώση πρέπει να συνδυαστούν».
Ο γενικός εμπορικός διευθυντής ΕΛΤΑ, Ιωάννης Λεπενιώτης, μίλησε για την αμφίδρομη σχέση ταχυδρόμου και εκδότη, κάνοντας λόγο για ένα νέο σχέδιο, ώστε να παραταθεί η σχέση ΕΛΤΑ και Τύπου.
Τέλος, Βjarne Tormodsguar, ως Αρχισυντάκτης της βραβευμένης Νορβηγικής εφημερίδας ‘’Hallingdolen’’ μίλησε για την Διεθνή εμπειρία και της σύγχρονες πρακτικές αλλά και τα μέσα χρηματοδότησης.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του εκδότη της εφημερίδας "Πελοπόννησος" Θόδωρου Λουλούδη. 
Η ημερίδα αυτή κατάφερε να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τύπος στην Ελλάδα αλλά κοινός τόπος όλων των συνομιλητών ήταν οι προτάσεις που δόθηκαν να μην μείνουν ευχολόγιο αλλά να υλοποιηθούν. Οι προοπτικές της ψηφιακής τεχνολογίας είναι μεγάλες αρκεί το διαδίκτυο να μην χρησιμοποιείται με αθέμιτο τρόπο προς τα παραδοσιακά μέσα. Οι περισσότεροι συνομιλητές συμφώνησαν στο γεγονός πως η τεχνολογία τρέχει και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον η ενημέρωση πρέπει να είναι γρήγορη, ποιοτική και εμπεριστατωμένη.

ΖΩΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη