Η Κίνα έγινε η οικονομική δύναμη που γνωρίζουμε σήμερα, αντιγράφοντας ουσιαστικά ξένες τεχνολογίες. Τώρα όμως η χώρα επιδιώκει να γίνει η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας.
«Η Κίνα παγκόσμια τεχνολογική δύναμη: Ελπίδα ή πραγματικότητα;» ήταν ο τίτλος του ετήσιου φόρουμ του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μάνχαϊμ της Γερμανίας με τη συμμετοχή 160 εκπροσώπων της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προκλήσεις για την γερμανική οικονομία από τον κινεζικό ανταγωνισμό, αλλά και οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι της συνεργασίας με κινεζικές επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.
Η παρουσία κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη είναι σχετικά περιορισμένη, με εξαίρεση ίσως την εταιρεία Huawei. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές κοιτούν πρώτα την τιμή και μετά την ποιότητα πριν επιλέξουν κινητό. Όμως η Huawei έχει πάψει προ πολλού να είναι απλά μια φθηνή απομίμηση της Apple. Τόσο η Huawei όσο και η ZTE έχουν εξελιχθεί στις σημαντικότερες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, έχοντας στην κατοχή τους πλήθος ευρεσιτεχνιών.
Το 2012 η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Γερμανία στην κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών. Μόνο σε ΗΠΑ και Ιαπωνία κατοχυρώθηκαν περισσότερες. Από τις συνολικά 650.000 κατοχυρώσεις στην Κίνα το 60% προέρχεται από εταιρείες. Κατά την άποψη του Φίλιπ Μπέινγκ από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών, η Κίνα ολοκλήρωσε τη μετάβαση από μια οικονομία κεντρικού σχεδιασμού, όπου η έρευνα λαμβάνει χώρα μακριά από την παραγωγή, σε μια ελεύθερη οικονομία, όπου οι επιχειρήσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος της καινοτομίας: «Η Κίνα είναι πολύ φιλόδοξη χώρα και έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για να γίνει τόπος σχεδιασμού και κατασκευής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», τονίζει ο ειδικός.
Ο Άντριου Τάιλκοουτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, πιστεύει ωστόσο ότι παρά τη δυναμικότητα ορισμένων κινεζικών εταιρειών, η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν είναι οπωσδήποτε καινοτόμες.
Συνεργασία σε ζητήματα καινοτομίας
Τη συνεργασία Κίνας και Γερμανίας στην έρευνα και την καινοτομία προωθεί η γερμανική κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Γκέοργκ Σίτε μιλά για παγκοσμιοποίηση της έρευνας και ανάπτυξης με αφορμή την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και του κινέζου προέδρου Τζινπίνγκ να ανακηρύξουν το 2015 έτος καινοτομίας στη Γερμανία και την Κίνα: «Τη χρονιά αυτή θα επικεντρωθούμε στην αστικοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή ενέργειας και τις μετακινήσεις».
Ο Γκέοργκ Σίτε πιστεύει ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνους που συνεργάζονται και όχι σε εκείνους που ζητούν στεγανά φοβούμενοι τον ανταγωνισμό. Και δίνει ένα παράδειγμα: Πρόσφατα ένα κενό ασφαλείας που παρουσιάστηκε σε ασύρματο δρομολογητή της γνωστής γερμανικής εταιρείας Fritzbox αντιμετωπίστηκε με εξάρτημα που προερχόταν από την κινεζική Huawei.
Danhong Zhang