allnews-epirus

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ GREENPEACE: "ΕΠΑΙΞΕ" ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ...

Η απογοήτευση είναι μεγάλη. Συνεργάτης της Greenpeace International επένδυσε σε προϊόντα υψηλού ρίσκου και χάθηκαν 3,8 εκ. δολάρια. Αυτό μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη απέναντι στην οργάνωση.
Διαμαρτυρίες εναντίον της Gazprom, της Shell ή της αλιείας φαλαινών. Εδώ και χρόνια η Greenpeace κάνει πρωτοσέλιδα με τις πρακτικές ακτιβισμού της. Μια από τις σκέψεις που κρύβονται πίσω από αυτή τη δράση είναι ότι η συγκέντρωση μεγαλύτερης προσοχής σημαίνει περισσότερα χρήματα από δωρεές. Τα τελευταία πρωτοσέλιδα όμως που έκανε η Greenpeace δεν είναι καθόλου ελκυστικά. Ένας συνεργάτης της στα κεντρικά της διεθνούς οργάνωσης στο Άμστερνταμ «έπαιξε» στο χρηματιστήριο για λογαριασμό της και έχασε. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι επένδυσε σε μια μειούμενη ισοτιμία της συναλλαγματικής αξίας του ευρώ, με αποτέλεσμα να χαθούν 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Τι μέρος του ποσού αυτού αναλογεί σε δωρεές από τη Γερμανία παραμένει άγνωστο. Πέρυσι πάντως πάνω από μισό εκατομμύριο Γερμανοί έδωσαν χρήματα στην Greenpeace για την προστασία της Αρκτικής από γεωτρήσεις πετρελαίου ή για τον αγώνα κατά της ατομικής ενέργειας. Ο υπεύθυνος συνεργάτης απολύθηκε πάντως αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν.
«Λυπούμαστε πάρα πολύ για τη ζημία και θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τα μέλη μας που μας στηρίζουν» δήλωσε η Greenpeace σε γραπτή της ανακοίνωση. Ο Μίχαελ Πάουλι, επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου της Greenpeace μιλώντας στην Deutsche Welle εξηγεί πως συνέβη το λάθος και ποια είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται:
Εκστρατεία κατά των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων
Εκστρατεία κατά των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων
«Επρόκειτο για μια ασφάλιση απέναντι στην αστάθεια των συναλλαγματικών αξιών. Σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παίρνει κανείς ένα συγκεκριμένο ποσό από τα διάφορα γραφεία μας στον κόσμο, χρήματα που προορίζονται για την Greenpeace International, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι καμπάνιες μας. Ανάμεσα στο χρόνο που συγκεντρώνονται τα χρήματα και στο χρόνο που υλοποιούνται οι εκστρατείες μεσολαβεί ένα ορισμένο διάστημα. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να υπάρξουν συναλλαγματικές διαφορές. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο η Greenpeace International αντιμετωπίζει αυτές τις συναλλαγματικές διαφορές, διότι η Greenpeace International ως κεντρικό κατάστημα είναι υπεύθυνη για αυτές. Προσπαθήσαμε απλά να εξασφαλιστούμε. Δεν έπρεπε να το κάνουμε».
Hεπιχειρηματική συμπεριφορά είναι ο καθρέφτης της οργάνωσης
Η Greenpeace παραδέχεται το λάθος της. Ο Μπούκαρτ Βίλκε, διευθυντής της οργάνωσης DZI, η οποία πιστοποιεί τη σοβαρότητα των οργανώσεων που συγκεντρώνουν δωρεές, θέτει ένα σημαντικό ερώτημα:
«Ένα καίριο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση είναι εάν οι ζημίες προκλήθηκαν γιατί ήθελε κανείς να εξασφαλιστεί απέναντι σε νομισματικούς κινδύνους ή υπήρξε θέμα κερδοσκοπίας;»
Εκστρατεία κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος
Εκστρατεία κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος
«Ο Χανσγιόργκ Έλσχορστ, ιδρυτικό μέλος της Transparency International, μιλώντας στην Deutsche Welle ρίχνει λίγο τους τόνους, λέγοντας πως το πρόβλημα με αυτές τις οργανώσεις είναι ότι τα όρια μεταξύ κερδοσκοπίας και μιας συμφέρουσας επένδυσης είναι καμιά φορά δυσδιάκριτα.
Για πολλούς πάντως ο συνδυασμός χρημάτων, επενδύσεων και οργανώσεων με κοινωνικό έργο δεν είναι συμβατός. Ωστόσο ο Μπούκαρντ Βίλκε, επισημαίνει πως σε εποχές που τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, τα χρήματα δεν μπορούν να παραμένουν σε έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό αλλά τουλάχιστον σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό καταθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως συμβουλεύει τους δωρητές να παίρνουν σοβαρά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα παρόμοιων οργανώσεων διότι αυτός είναι ο καθρέφτης τους.
Stephanie Höppner

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη