Οι νέες προτάσεις για την μετακίνηση, όπως το car sharing ή οι εφαρμογές υπηρεσιών μετακίνησης που βασίζονται στο ίντερνετ συνιστούν κορυφαία πρόκληση για την αυτοκινητοβιομηχανία μέσα στα επόμενα χρόνια.
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ο επικεφαλής της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν φιλοδοξεί η αυτοκινητοβιομηχανία που διοικεί να γίνει η μεγαλύτερη του κόσμου. Ειδήμονες της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτιμούν μάλιστα ότι ο πρόεδρος της VW θα πετύχει το στόχο του ήδη εντός του 2014. Όμως παρά την επιτυχημένη πορεία της εταιρίας ο Μάρτιν Βίντερκορν βλέπει τα κέρδη της VW να περιορίζονται. Μιλώντας πρόσφατα σε ανώτερα στελέχη της εταιρίας στο Βόλφσμπουργκ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δικτύωσης αυτοκινήτου και διαδικτύου καθώς και νέων προτάσεων για τη μετακίνηση, όπως είναι το car sharing.
O Στέφαν Μπράτσελ ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνησης από τον ΤΕΙ στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς θα είναι ραγδαίες: «Για την αυτοκινητοβιομηχανία οι νέες ιδέες για την μετακίνηση συνιστούν προαναγγελθείσα επανάσταση. Oι προτάσεις του car sharing απευθύνονται κυρίως στους αποκαλούμενους “digital natives“, δηλαδή όσους μεγάλωσαν με το ίντερνετ. Οι άνθρωποι εκείνοι σχεδιάζουν ούτως ή άλλως τα ταξίδια τους με το smartphone».
Ο Πέτερ Φους, από την Ernst & Young, ο οποίος για περισσότερα από 25 χρόνια είναι σύμβουλος διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών, συμφωνεί ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης: «Αναμένω μεταβολή ολόκληρου του επιχειρησιακού μοντέλου της αυτοκινητοβιομηχανίας από την αγορά οχημάτων, σε εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες μετακινήσεων, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ενδιαφερομένων».
Έχουν τον πρώτο λόγο Google, Apple και Facebook;
Αλλάζει το car sharing τα δεδομένα;
Έρευνα του γερμανικού συνδέσμου υψηλής τεχνολογίας Bitkom δείχνει ότι οι χρήστες car sharing στη Γερμανία διπλασιάστηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ξεπερνούν πλέον τα 4 εκατομμύρια. Η λεγόμενη shared mobility, στα ελληνικά «μοιρασμένη μετακίνηση» εξαπλώνεται ακόμα ταχύτερα χάρη στις δυνατότητες πληροφόρησης, κράτησης και πληρωμής που προσφέρει το διαδίκτυο. Και εδώ είναι που μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες όπως η Google, η Apple ή το Facebook έχουν, όπως όλα δείχνουν το πάνω χέρι.
«Σε περίπτωση που τεχνολογικοί γίγαντες καταφέρουν να παράσχουν υπηρεσίες στον τομέα της μετακίνησης και να ελέγξουν τις καθοριστικές διαδικασίες τότε θα ανταγωνιστούν πολύ σύντομα επί ίσοις όροις την αυτοκινητοβιομηχανία», λέει ο γερμανός ειδικός Στέφαν Μπράτσελ.
Προς το παρόν πάντως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη στιγμή που συγκρίνοντας με τους ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο δίνει ήδη έμφαση στη δικτύωση. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι περίπατος. Πολλοί από εμάς έχουν δει το βίντεο στο youtube που δείχνει το πειραματικό όχημα της Google να κινείται στο δρόμο χωρίς τιμόνι, πηδάλια και κουμπιά. Στο εσωτερικό υπάρχουν μόνο δύο θέσεις. Όμως για πολλούς κατοίκους πόλεων το αυτοκίνητο αυτό θα αρκούσε και με το παραπάνω για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ulrich Klaus