Aμετάβλητο στο 11,5% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 10,2% σε 10,1%. Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 27%.
«Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρώπη είναι απαράδεκτα υψηλό», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Άντορ, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat και τα οποία θέλουν το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη να παραμένει τον Αύγουστο αμετάβλητο στο 11,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο επίτροπος Απασχόλησης για το υψηλό ποσοστό της νεανικής ανεργίας. Περίπου 5 εκατομμύρια νέοι και νέες στην ΕΕ, έως 25 ετών δεν έχουν εργασία. Στην Ελλάδα και την Ισπανία πάνω από το 50% των νέων είναι άνεργοι. Συνολικά τον Αύγουστο κατεγράφησαν 24,6 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,3 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.
Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, το ποσοστό της ανεργίας σημείωσε μικρή μείωση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 27% από 27,1% τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Η Ελλάδα με 1,3 εκατομμύρια ανέργους παραμένει στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη ανεργία, ακολουθούμενη από την Ισπανία (24,4% τον Αύγουστο). Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία μειώθηκε από 10,2% σε 10,1%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη καταγράφονται στην Αυστρία (4,7%) και τη Γερμανία (4,9%). Στη Γερμανία ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 94 χιλιάδες και διαμορφώθηκε στα 2,808 εκατομμύρια. «Τον Σεπτέμβριο μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων εξαιτίας της φθινοπωρινής ανάκαμψης της οικονομίας», σχολίασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε, διευκρινίζοντας ότι εάν αγνοηθούν οι εποχικοί παράγοντες, διαπιστώνεται αύξηση της ανεργίας».
Σε χαμηλό πενταετίας ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών μειώθηκε στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας. Τον Αύγουστο το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν της τάξεως του 0,4%. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που υιοθετώντας στρατηγικές ποσοτικής χαλάρωσης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
afp, dpa