Ο Ιταλός γιατρός Σέρμπιο Καναβέρο φιλοδοξεί να καταφέρει να μεταμοσχεύσει το κεφάλι ενός ανθρώπου στο σώμα κάποιου άλλου. Ένα εγχείρημα που θέτει όχι μόνο επιστημονικά αλλά και ηθικά θέματα.
Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι σχεδόν πια μια διαδικασία ρουτίνας. Η μεταμόσχευση όμως ενός ολόκληρου κεφαλιού θα ήταν πρωτοφανής στα επιστημονικά χρονικά. Αυτό πάντως φιλοδοξεί να κάνει ο Ιταλός γιατρός Σέρμπιο Καναβέρο. Το κεφάλι θα προέρχεται από τον Ρώσο προγραμματιστή Βαλερί Σπριριντόνοφ. Ο 30χρονος πάσχει από το σύνδρομο Βέρντνιγκ Χόφμαν, πρόκειται για ατροφία των μυών που συχνά καταλήγει στο θάνατο. Το σώμα προέρχεται από έναν ασθενή, του οποίου το σώμα είναι ζωντανό, αλλά ο ίδιος είναι εγκεφαλικά νεκρός.
Ο Ιταλός γιατρός σκοπεύει να ψύξει το κεφάλι και το σώμα, ώστε τα κύτταρα να διατηρηθούν ζωντανά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς οξυγόνο. Μια άλλη δυνατότητα είναι να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα, τα οποία θα τροφοδοτούν με αίμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο τα δύο διαφορετικά μέλη του σώματος, δηλώνει ο γιατρός Κρίστοφ Χένκε, ο οποίος έχει ήδη κάνει δυο επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις άνω άκρων.
Σοβαρά ηθικά διλήμματα
Το πιο δύσκολο όμως είναι η ένωση του κεφαλιού με την πλάτη. Είναι ποτέ δυνατόν μετά από αυτή την ένωση το σώμα να παραμείνει ικανό για κίνηση όπως και πριν; «Από όσο γνωρίζω, όχι» λέει ο Κρίστοφ Χένκε. Όταν ο Γερμανός γιατρός και η ομάδα του προχώρησαν στη μεταμόσχευση των δύο άνω άκρων ασθενούς που είχε χάσει τα χέρια του σε δυστύχημα, το πιο δύσκολο ήταν να ενώσουν τα νεύρα. «Δεν υπήρξε ποτέ πραγματική ανάπλαση. Ποτέ δεν ξέρει κανείς ακριβώς ποια νεύρα ενώνονται». Ο Ιταλός χειρουργός δήλωσε πάντως ότι θα χρησιμοποιήσει μια χημική ουσία, την πολυαιθυλενογλυκόλη, ώστε να μπορέσει να συγκολλήσει το κεφάλι με το σώμα.
Ακόμα όμως και εάν ο Ιταλός γιατρός καταφέρει να ενώσει το κεφάλι με το σώμα, θα υπάρξουν πάρα πολλά προβλήματα. Ο εγκέφαλος θα πρέπει καταρχάς να μάθει, όπως λέει ο Κρίστοφ Χένκε, ότι τώρα ανήκει σε ένα νέο σώμα. «Και παράλληλα το σώμα θα πρέπει να μάθει ότι τώρα καθοδηγείται από ένα νέο κεφάλι».
Και δεν είναι μόνο τα πρακτικά θέματα που τίθενται αλλά είναι και μια σειρά ηθικών ζητημάτων. Στόχος του Ιταλού γιατρού είναι να φθάσει με το πείραμα αυτό ένα βήμα πιο κοντά τον άνθρωπο στην αθανασία. Πλούσιοι πελάτες έχουν ήδη προσεγγίσει τον Σέρμπιο Καναβέρο για να τον ρωτήσουν εάν πράγματι αυτή μεταμόσχευση θα μπορούσε να τους κάνει αθάνατους. Σχετικά με το αν τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις θα είναι δυνατές στο μέλλον θα τεθούν μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων, όχι μόνο νομικών αλλά και ηθικών.
Κόνορ Ντίλον