Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η δημοσίευση από τις ελβετικές αρχές ονομάτων καταθετών, υπόπτων για φοροδιαφυγή. Κύριο επιχείρημα είναι ότι παραβιάζονται δικαιώματα γερμανών πολιτών.
Πολλά ερωτήματα εγείρει η απόφαση της Ελβετίας να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατάλογο ονομάτων, ημερομηνίες γέννησης και εθνικότητες ατόμων ή εταιρειών που κατηγορούνται στις χώρες τους για φοροδιαφυγή. Ανάμεσά τους εικάζεται ότι βρίσκονται και αρκετοί γερμανοί πολίτες. Ως παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων αυτών από τις ελβετικές φορολογικές αρχές ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.
Στο μεταξύ την εκτίμηση ότι η διαδικασία που ακολουθούν οι Ελβετοί δεν είναι συμβατή με την αρχή του φορολογικού απορρήτου εκφράζουν και υπουργοί Οικονομικών διάφορων γερμανικών κρατιδίων που είναι και οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για θέματα φοροδιαφυγής στη Γερμανία. Βέβαια, όπως επισημαίνει ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργανς, σε περίπτωση που δημοσιεύονται ονόματα γερμανών πολιτών, οι γερμανικές αρχές είναι αυτές που θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσουν αυτές τις περιπτώσεις.
Η Βέρνη θέλει να αποφύγει μελλοντικές αξιώσεις
Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις εκπροσώπων των ελβετικών φορολογικών υπηρεσιών ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν το συγκεκριμένο τρόπο για να ενημερώσουν νυν ή πρώην πελάτες ελβετικών τραπεζών - η χώρα καταγωγής των οποίων έχει καταθέσει αίτηση συνδρομής στις ελβετικές αρχές εναντίον τους- είναι ότι πολλές χώρες δεν επιτρέπουν στην Ελβετία να έρθει σε κατ' ιδίαν επαφή με τους ύποπτους.
Με αυτόν τον τρόπο η Βέρνη αποφεύγει μελλοντικές αξιώσεις θιγόμενων για αποζημίωση επειδή δεν τους είχε ενημερώσει προηγουμένως. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των ελβετικών αρχών για αλλαγή πλεύσης σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τις πιέσεις που έχει δεχτεί η ελβετική κυβέρνηση από τις ΗΠΑ αλλά και τη συμφωνία με την ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο