Η νεαρή Αυστριακή συγγραφέας Βέα Κάιζερ ξετυλίγει τις ιστορίες των ηρώων του νέου της μυθιστορήματος σε ένα φανταστικό νησί στην Ελλάδα της κρίσης. «Το Μακαριονήσι» κυκλοφόρησε τον Μάιο.
Το συγγραφικό ντεμπούτο της 26χρονης Αυστριακής συγγραφέως Βέα Κάιζερ με το μυθιστόρημα «Ποπ με πνευστά ή Πώς ήρθε η επιστήμη στα βουνά» (Blasmusikpop oder Wie die Wissenaschaft in die Berge kam) απέσπασε κολακευτικά σχόλια τόσο από το αναγνωστικό κοινό όσο και από τους κριτικούς. Το 2014 αναδείχθηκε σε συγγραφέα της χρονιάς της Αυστρίας, γεγονός που αύξησε το αίσθημα προσμονής για το επόμενο βιβλίο της. «Το Μακαριονήσι ή η Νήσος των Μακάρων» (Makarionissi oder Die Insel der Seligen) κυκλοφόρησε τελικά τον φετινό Μάιο από τον εκδοτικό οίκο Kiepenheuer & Witsch. Πρόκειται για το δεύτερο ογκώδες οικογενειακό μυθιστόρημα, που όπως και το πρώτο της εκτυλίσσεται εν μέρει στα βουνά. Αυτή τη φορά όμως όχι στις Άλπεις, αλλά σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό χωριό στα σύνορα με την Αλβανία.
Η Ελένη και ο Λευτέρης
Εκεί συναντούμε τον Λευτέρη και την Ελένη, δύο ξαδελφάκια που μεγαλώνουν μαζί και νιώθουν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο με τον γάμο τους να θεωρείται δεδομένος. Ωστόσο, όσο πλησίαζε αυτή τη στιγμή γινόταν σαφές ότι η όλη υπόθεση θα κατέληγε σε φιάσκο. Η Ελένη και ο Λευτέρης αγαπιούνται, είναι όμως εντελώς ασύμβατοι χαρακτήρες. Η απείθαρχη, άγρια και εγωκεντρική Ελένη γίνεται ορκισμένη κομμουνίστρια, πληρώνοντας τις πεποιθήσεις της με σύλληψη και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Από την άλλη πλευρά ο Λευτέρης είναι καλόβολος, εργατικός και μάλλον αδιάφορος για τα πολιτικά.
Οι δυο τους κατορθώνουν να φύγουν για τη Γερμανία. Ο Λευτέρης γίνεται εργάτης σε ένα εργοστάσιο ελαστικών στο Χίλντεσχαϊμ, όπου προσαρμόζεται αδιαμαρτύρητα στον φιλόπονο τρόπο ζωής των Γερμανών. Αντιθέτως η Ελένη ταλαιπωρείται με τη δυσκολία της νέας γλώσσας και απεχθάνεται τον γκρίζο και βροχερό γερμανικό χειμώνα.
Το μοιραίο δεν αργεί να έρθει. Οι δύο ερωτεύονται άλλους. Αυτός τη δεσποινίδα Τρούντι Χασελμπάχερ, τη γοητευτική δασκάλα γερμανικών, και αυτή τον ανερχόμενο μουσικό αστέρα της ροκ Ότο, ο οποίος έμελε να γίνει ο πατέρας του πρώτου της παιδιού. Κατά την επιστροφή της στο χωριό για τη γέννα η Ελένη ισχυρίζεται ότι πατέρας του παιδιού είναι ο «άπιστος» Λευτέρης, πάνω στον οποίο πέφτει ομόθυμα το ανάθεμα της μικρής κοινωνίας.
Παρέλαση χαρακτήρων σε εννέα «ραψωδίες»
Η Βέα Κάιζερ συνοδεύει τις μπερδεμένες διαδρομές των ηρώων της με μια ζωηρή, γεμάτη φαντασία διήγηση. Ο Λευτέρης εγκαθίσταται κάποια στιγμή με την αγαπημένη του Τρούντι στη μικρή αυστριακή πόλη Ζανκτ Πόλτεν, όπου ανοίγουν ένα πετυχημένο ελληνικό εστιατόριο. Η Ελένη γνωρίζει μια νέα αγάπη στο Σικάγο. Τελικά όμως βρίσκει τη δική της Νήσο των Μακάρων στο… Μακαριονήσι, ένα φανταστικό ελληνικό νησί όπου αργότερα θα έρθουν στον κόσμο και τα εγγόνια της Ελένης.
Όπως και στο πρώτο της μυθιστόρημα, έτσι και στο «Μακαριονήσι» παρελαύνει μια πλειάδα χαρακτήρων και παράπλευρες ιστορίες μπολιάζονται στον κύριο αφηγηματικό κορμό του βιβλίου. Το πάθος της συγγραφέως -η οποία, σημειωτέον, σπουδάζει Αρχαία Ελληνικά στη Βιέννη- για την ελληνική μυθολογία φανερώνεται σε πολλούς υπαινιγμούς και στοιχεία της διήγησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χωρίζει το βιβλίο της σε κεφάλαια αλλά σε εννέα ραψωδίες.
Άρης Καλτιριμτζής (dpa)
Tags
ΔΙΕΘΝΗ