allnews-epirus

Γιάννινα: Έναρξη προγράμματος της Ε.Ε. - «RAISE EU».

 Το νέο έργο «RAISE EU- Rights Awareness and Information Services for Enhancing EU Values», το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών και δημόσιων φορέων σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και προσφυγισσών, ξεκίνησε επίσημα. Το «RAISE EU» εστιάζει στις καθημερινές πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και προσφύγισσες στην πρόσβαση στα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.

Το έργο, διάρκειας 10 μηνών (Μάρτιος 2024 – Δεκέμβριος 2024), υλοποιείται από την International Rescue CommitteeIRC Hellas σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και από την ΑΜΚΕ Α.Σ.Π.Ι.ΔΑ. στα Ιωάννινα, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην Ελλάδα σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ στην Κύπρο.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση και η κοινωνική και οικονομική ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων και προσφυγισσών, εστιάζοντας αφενός στην ενημέρωσή τους ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συναρτώνται με το νομικό τους καθεστώς, και αφετέρου στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση των καθημερινών τους αναγκών.

Οι δραστηριότητες του έργου θα συμβάλουν ώστε οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας να αποκτήσουν σαφή γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους και να ενδυναμωθούν ώστε να απολαμβάνουν ισότιμα τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, με κατεύθυνση την ομαλή ένταξη και συμπερίληψή τους στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, οι δράσεις του έργου θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των τοπικών και δημόσιων φορέων οι οποίοι σχετίζονται με την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε δομές υγείας και εκπαίδευσης προκειμένου να κατανοήσουν την νομική θέση των αναγνωρισμένων δικαιούχων διεθνούς προστασίας και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.

Στο έργο περιλαμβάνονται οι εξής δραστηριότητες:

1. Νομικές ενημερωτικές συναντήσεις και προαιρετική παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και προσφύγισσες με στόχο την ενδυνάμωση και την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Δράσεις συνηγορίας μέσω διμερών συναντήσεων με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες και διοργάνωσης στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή υπεύθυνων χάραξης και εφαρμογής πολιτικής που αφορά τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

3. Παρακολούθηση/εποπτεία νομοθετικών αλλαγώνκαι δημοσιεύσεις επί των νομοθετικών εξελίξεων.

4. Διοργάνωση συνεδρίου στο Στρασβούργο για ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και εκπροσώπων της Ε.Ε.

Ο ρόλος της IRC Hellas θα επικεντρωθεί τόσο στην παροχή ομαδικών νομικών ενημερωτικών συναντήσεων σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στις δράσεις συνηγορίας. Η ΑΜΚΕ Α.Σ.Π.Ι.ΔΑ θα αναλάβει τις συναντήσεις νομικής πληροφόρησης στον αναγνωρισμένο προσφυγικό πληθυσμό του νομού Ιωαννίνων, θα συνδράμει με υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και θα συνεισφέρει στις δράσεις συνηγορίας-ευαισθητοποίησης τοπικών φορέων.

Το έργο «RAISE EU» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την International Rescue Committee Hellas και την ΑΜΚΕ Α.Σ.Π.Ι.ΔΑ.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος)”.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πάνος Παρθένης, IRC Hellas: panagiotis.parthenis@rescue.org, T. 6983884989

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη