Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Ιωαννίνων και αναπληρωτή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ι. Τσίμαρη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, με σκοπό την άμεση και ουσιαστική ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Ιωαννιτών.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση την οποία απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης. Η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να καθορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τις επεκτάσεις σχεδίων πόλης σε περιοχές Natura, σε συνάρτηση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.Ο δήμαρχος Ιωαννιτών τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη επικαιροποίησης των ισχυόντων ορίων των οριοθετημένων οικισμών και την εξέταση του ενδεχόμενου αποχαρακτηρισμού παραδοσιακών οικισμών που εντάσσονται σε ευρύτερες ζώνες Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως π.χ. η Ομάδα Β του Π.Δ. Ζαγορίου.
Ο κ. Τσίμαρης διαβεβαίωσε ότι Κοινοβουλευτικά θα διεκδικήσει τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για επεκτάσεις οικισμών σε περιοχές που προστατεύονται από το καθεστώς Natura. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να διασφαλιστεί ο ρόλος του ΤΠΣ ως ανώτερου στρατηγικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του Δήμου Ιωαννιτών στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης έως το 2030.
Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της αιθαλομίχλης, ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε τον κ. Τσίμαρη για την Ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου. Ο κ. Τσίμαρης δήλωσε ότι «μεγάλη πρόκληση είναι η παροχή κινήτρων για τη μετάβαση σε φιλικότερες μορφές ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες».
Ό κ. Τσίμαρης επανέλαβε ότι, παρά τις επανειλημμένες και δημόσιες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την πλήρη παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Ιωαννιτών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό επιμένοντας σε συνεκμετάλλευση.
Ο βουλευτής Ν.Ιωαννίνων και ο δήμαρχος Ιωαννιτών συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για την πλήρη παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο και να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του ΤΕΘΑ.
«Η συνάντησή μου με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, όπως η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε περιοχές Natura, η επικαιροποίηση των ορίων οικισμών, αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.
Έμφαση δόθηκε και στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, όπου η πλήρης παραχώρησή του στον Δήμο Ιωαννιτών αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα. Είναι ώρα η Πολιτεία να περάσει από τις εξαγγελίες στις πράξεις. Θα συνεχίσω να στηρίζω ενεργά κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».
Tags
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
